Uw privéauto zakelijk gebruiken als ondernemer voor de inkomstenbelasting

U gebruikt uw privéauto voor uw bedrijf. Dan mag u 19 cent per zakelijke kilometer aftrekken van uw winst. En u mag de btw op uw autokosten aftrekken voor uw zakelijke kilometers. U moet dan wel een kilometerregistratie bijhouden.

 

Het is belangrijk te weten of uw auto een privéauto is of een auto van de zaak. Er zijn namelijk verschillen die gevolgen hebben voor uw inkomstenbelasting en de btw.

 

  • Als u meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, dan mag u ervoor kiezen om uw auto privé te houden.
  • U gebruikt uw auto 500 kilometer of minder per jaar privé? Dan heeft u voor de inkomstenbelasting verplicht een auto van de zaak. Er gelden dan andere regels.

 

U kunt er voor kiezen om uw auto privé te houden. Dan trekt u geen autokosten af van uw winst. Wel mag u 19 cent per zakelijke kilometer aftrekken van uw winst. Dit is vooral interessant als u veel zakelijke kilometers rijdt voor auto's met een hoge cataloguswaarde. U mag de BTW op autokosten aftrekken voor zover u de auto gebruikt voor uw btw-belaste omzet. Btw over uw autokosten voor vrijgestelde omzet en voor privégebruik mag u niet aftrekken. Woon-werkverkeer geldt ook als privégebruik. Registreer daarom uw kilometers.

 


«   »